Στα πλαίσια της βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης των προβάτων o Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Καραγκούνικων Προβάτων σε συνεργασία με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας  από το έτος 2014 εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχου για τον εντοπισμό ανθεκτικών ζώων  με σκοπό τη δημιουργία ανθεκτικών εκτροφών στην τρομώδη νόσο.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στις εκτροφές του Συν/μού και περιλαμβάνει το γονοτυπικό έλεγχο όλων των αρσενικών καθώς και των θηλυκών Καραγκούνικης φυλής με υψηλή γαλακτοπαραγωγή.
Από τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλά ζώα που εμφανίζουν τον ανθεκτικό απλότυπο ΑRR σε ετερόζυγη κατάσταση και ανήκουν στη G2 γονοτυπική τάξη, αλλά και αρκετά που ανήκουν στη G1 γονοτυπική τάξη(ARR/ARR).


Στα ανθεκτικά υψηλής γενετικής αξίας ζώα κάθε εκτροφής εφαρμόζεται πρόγραμμα αναπαραγωγής με σκοπό τη δημιουργία  ανθεκτικών εκτροφών-πυρήνων στη νόσο. Η πρώτη ανθεκτική εκτροφή-πυρήνας δημιουργήθηκε με επιλεγμένα ζώα από τις εκτροφές του Συν/μού και φιλοξενείτε στις εγκαταστάσεις του Κ.Γ.Β.Ζ.Καρδίτσας(πληρoφορίες τηλ. 2441077360&368). Το επιστημονικό προσωπικό του(κτηνίατρος, γεωπόνοι κλπ) ανέλαβε τη ζωοτεχνική διαχείρισή του με σκοπό αρχικά την παραγωγή και διάθεση κυρίως γενετικά ανθεκτικών Καραγκούνικων κριαριών αλλά και σπέρματος στους κτηνοτρόφους του Συν/μού για τη δημιουργία ποιμνίων–πυρήνων.
Aπό τη φετινή αναπαραγωγική περίοδο(2015) προγραμματίστηκε ο σχεδιασμός των συζεύξεων των ζώων στις εκτροφές με υψηλή ανθεκτικότητα στη τρομώδη νόσο και  θα είναι δυνατή η διάθεση αρσενικών και θηλυκών αμνών αναπαραγωγής Καραγκούνικης φυλής με ανθεκτικούς γονότυπους και σε κτηνοτρόφους που προχώρησαν σε καθολική σφαγή των ζώων και θέλουν να ανασυστήσουν τις εκτροφές τους, αλλά και στις υψηλού κινδύνου σε ολόκληρο το  Ελλαδικό χώρο.
Όσοι κτηνοτρόφοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν αρσενικά και θηλυκά ζώα αναπαραγωγής με υψηλή ανθεκτικότητα στη νόσο ή για οποιαδήποτε πληροφορία , να επικοινωνήσουν έγκαιρα με το Συν/μό στο τηλ. 2441051312 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ώστε να υπάρξει ανάλογη επιλογή-κράτηση των ζώων και να δοθεί σχετική προτεραιότητα.